onsdag 21 november 2007

Tusen strålande solar

Läste att Hosseini har varit nervös för att ge ut den här boken. Efter hans underbara bok Flyga drake som såldes i stora upplagor kan jag förstå det. Jag skulle också ha varit nervös i samma situation. Men han har varit nervös i onödan, folk älskar Tusen strålande solar, och så gör även jag!

Det är en underbar och hemsk berättelse som förmodligen skulle kunna vara helt sann. Det gör den bara ännu mer sorglig! För sorglig är den. Om du tänker Titanic, så kommer du kanske nära. Tusen strålande solar är betydligt mer allvarlig än Flyga drake, och det är inte heller konstigt. De två kvinnor vi följer stannar kvar i Afghanistan när kriget kommer. En bok om krig kan inte vara lustig. Men den handlar inte alls bara om elände, som alltid har kärleken och vänskapen en central roll i Hosseinis historier. Den typ av kärlek och vänskap som överlever allt, till och med livet.

Ge den här historien lite tid, när allting vänder kan du inte sluta läsa även om du skulle vilja. Om du inte redan tittar lite extra när de visar nyheter från Afghanistan kommer du att göra det nu, det kan ju finnas någon som påminner om Mariam och Laila där någonstans.

/Catrin

Nyfiken? Här kan du provläsa Tusen strålande solar: http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9146217282
Har du redan läst boken får du gärna skriva en kommentar! Tyckte du också att den var bra?

1 kommentar:

Älvdalens bibliotek sa...

Det här är en fantastisk bok, som har allt en bra berättelse ska ha -ett vackert språk, människoöden som engagerar på djupet och en mycket spännande handling.

Den är minst lika bra som Hosseinis tidigare bok "Flyga drake"

Ewa Nyhlén