tisdag 25 mars 2008

Där tvivlet gror


av Thomas H Cook

En liten flicka försvinner, och två familjers liv slås i spillror.

Detta är en andlöst spännande bok, klassad som deckare men är, enligt min mening, inte alls någon typisk deckare.

Historien berättas i återblickar av Eric Moore, en familjefar som tvingas se både på sig själv, sin ursprungsfamilj och sin nuvarande familj med helt nya ögon under berättelsens gång.

Erics son, 15-årige Keith, sitter en kväll barnvakt hos familjen Giordanos åttaåriga dotter Amy, och nästa morgon är hon spårlöst försvunnen.

Som de flesta föräldrar blir Eric och hans fru Meridith chockade och rädda, men är övertygade om att sonen inte kan vara den skyldige. De bedyrar hans oskuld och gör allt för att skydda honom från omgivningens misstankar.

Medan polisens utredning mer och mer pekar på Keith, börjar dock tvivlet gro inom Eric Moore, och växer sig allt större: Kan sonen vara skyldig, trots allt? Var ligger i så fall Erics lojalitet?

Som en mörk bakgrund finns dessutom Erics ursprungsfamilj. Han och brodern Warren har båda präglats, fast på olika sätt, av en barndom och uppväxt med en hård och orättvis far.
Allt detta kommer också upp till ytan och får betydelse i det kaos som drabbar Eric, Meridith och Keith.

Jag rekommenderar boken varmt.

Ewa Nyhlén
2008-03-25

Från bokens baksidestext: ”Där tvivlet gror är ett nästan outhärdligt spännande porträtt av en familj i kris, återgivet av den mästerlige Thomas H Cook i en serie levande, dramatiska, hjärtslitande familjescener.”
Joyce Carol Oates

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter jätteintressant - det här vill jag läsa!