måndag 6 oktober 2008

Lärarinnan i Villette

av Ingrid Hedström.


Det här är den första i en serie kriminalromaner med handlingen förlagd till den fiktiva belgiska staden Villette, och med utredningsdomare Martine Poirot i centrum.

En mycket omtyckt, numera pensionerad lärarinna, Jeanne Demaret, blir påkörd och dödad, och flera vittnen hävdar bestämt att det inte var en olycka. När Martine Poirot och hennes medarbetare börjar utreda saken, visar det sig att lärarinnan bar på en mörk hemlighet som berör både stadens makthavare och politiska toppar, och som sträcker sig många år bakåt i tiden. En händelse i stadens förflutna visar sig ha med Belgiens koloniala histora och folkmordet i Rwanda 1994 att göra. För att förhindra sanningen från att komma fram, är vissa personer beredda att gå hur långt som helst....

Det är en mycket välskriven och skickligt berättad historia, med intressanta personporträtt och en riktigt ruskig intrig.

Ingrid Hedström arbetar sedan många år som journalist på Dagens Nyheter. Hon bodde i Belgien 1992-1997. Det var en dramatisk tidsperiod med bland annat korruptionsskandaler, politikermord och Dutrouxaffären. Ingrid Hedström fick idén att förlägga ett antal deckare hit, och här är alltså den första boken om Martine Poirot och hennes team.

Låt er inte förledas av att huvudpersonen heter Poirot och är från Belgien. Jag försäkrar att det är det enda som överensstämmer med Agatha Christies pusslande detektiv Hercule Poirot!

Ewa Nyhlén
2008-10-06

Inga kommentarer: