lördag 5 maj 2007

Fågelbovägen 32, av Sara Kadefors


En spännande roman som känns mycket aktuell och med många infallsvinklar; den svenska ”präktigheten” eller duktigheten om man så vill, svart arbetskraft som utnyttjas i den välbeställda svenska överklassen (hushållsnära tjänster), gömda och livrädda flyktingar, och det är dessutom en bok om makt, kontrollbehov och relationer.
Boken ställer frågor som: Vem är en god människa? På vems villkor hjälper vi någon?Huvudpersonerna i boken är Karin, gynekolog till yrket, gift tvåbarnsmor som bor i det ”fina” småborgerliga villaområdet, men som egentligen inte vill tillhöra den sortens människor som hon anser bor där. Hon är minsann ingen samhällsparasit, utan arbetar t ex ideellt på en hemlig klinik för gömda flyktingar. Karin drivs av ett stort rättspatos och anser sig var en god människa med ”rätt” åsikter.Katerina är från Moldavien – en av Europas fattigaste länder – och har skamlöst blivit utnyttjad som underbetald, svart piga i en rik familj. Hon kommer till den hemliga kliniken med lunginflammation, och när Karin förstår hur Katerina har det, beslutar hon sig för att låta henne bo hemma på Fågelbovägen 32 hos Karin och familjen tills hon blivit frisk.
Det är bara det att Katerina måste arbeta och försörja sin familj i hemlandet och hon gör sig sakta men säkert oumbärlig i Karins tillvaro.

Karin har svårt att hantera hela situationen och hennes värld börjar sakta falla sönder mer och mer, och hennes självbild av den duktiga, osjälviska och goda människan visar sig innehålla en helt annan sida. Hon tvingas möta en del av sig själv som hon inte visste om, och hon hamnar i en livskris.

Jag sträckläste boken. Det är en mycket spännande berättelse, och ställer hela tiden saker på sin spets. Missa den inte.


Ewa Nyhlén, 4 maj 2007

Inga kommentarer: