måndag 27 augusti 2007

Mörkt vatten av Joyce Carol Oates

Oates är verkligen en av mina absoluta favoritförfattare! Hennes språk är fantastiskt, likaså engagemanget. Allt hon skriver är inte bra, men det mesta. MEN- varför skriver hon så otäcka böcker?! Hennes ämnen är både äckliga och otäcka, kusliga och skrämmande, hon älskar att frossa i det mänskliga psykets vidrigheter...och ändå läser man henne, slukar hennes böcker och vill aldrig sluta läsa..!

Hon skriver också ofta om händelser som inträffat i verkligheten, så även denna bok. Den här historien bygger på en tragisk händelse som utspelades 1969 i USA. En känd senator raggar upp en ung kvinna på en fest och de ger sig ut på en vinglig bilfärd som slutar med att de kör av vägen ner i vatten och kvinnan omkommer.

I Oates roman är handlingen förlagd till 1991 och den som kommer till tals i boken är den unga kvinnan själv. Läsaren får följa hennes kamp i vattnet, hennes drömmar och förväntningar innan olyckan, hennes korta liv och alla de händelser som ledde till bilfärden och olyckan. Hon är för ung för att dö, hennes liv har ju nyss börjat, hon skulle börja våga lite mer, ta för sig av livet. Hon beskriver sin sin dragning till den äldre mannen som hon bara känt i några timmar- inte kan han väl lämna henne ensam i bilen och det mörka vattnet, visst kommer han och räddar henne? Tänker hon medan vattnet strömmar in i bilen. Hon har hans sko i handen, den lossnade när han sparkade sig fri från henne, hon håller hans sko och tänker att han ska rädda henne...

Gastkramande, skrämmande och klaustrofobisk och lika bra som alla hennes andra böcker...läs den!
/Karin

Inga kommentarer: