torsdag 31 juli 2008

Demoner

av Harry Roos & Nina Hemmingsson

Hade ingen aning om att det finns så många demoner! Men nu när jag vet är det ju helt logiskt. Vi lider alla av en vardagsdemon eller två, det där beteendet som bara kommer över oss utan att vi har en suck att sätta emot. Den här lilla svarta boken är oumbärlig om du vill lära känna dina och andras demoner. Kanske slipa på en mottaktik?

För vi har alla sett dem, låt mig presentera ett exempel från boken:
Icander-demonen. Lika med köbytardemonen, (Snabbaryckus nevrosa). Den besatta har endast en tanke i huvudet: att på kortast möjliga tid komma fram till kassan. Framför offrets ögon börjar plötsligt tusentals frågor att flimra förbi: vilken kö är kortast, vilken går snabbast, i vilken kö finns pensionären som vill betala jämnt med femtioöringar, är någon kassörska långsammare än de andra, vilken kö har en fullgubbe, en knarkare, ett småbarn som kan börja härja när pappa ska betala? Med snabba blickar försöker Icanders offer räkna ut det genomsnittliga antalet varor per kund i varje kö.

Men alla ansträngningar är förgäves. Inte sällan ser vi de besatta glida sidledes mellan olika köer eller göra dödsföraktande rusningar kring tidningsställen när en ny kassa öppnas. […] Andra har memorerat butikspersonalens namn och drömmer om att kunna imitera en högtalare för att själv ha makten att ropa ”Anders till kassa fem tack”.

Demoner, demoner, demoner - nästan lika vardagligt som lappar i tvättstugan! :-)

/Catrin

Inga kommentarer: