onsdag 21 maj 2008

Som Flyga drake - fast ändå inte alls

Mellan himmel och jord
Av Niccoló Ammaniti

Ibland händer saker som förändrar allt på ett sätt ingen trodde möjligt, så mycket att det för alltid blir ett före och ett efter.

Christiano älskar sin pappa trots att han är ett nazistiskt hetlevrat fyllesvin som inte är att lita på. Han är allt för Christiano som vet att pappan känner likadant, det är de två mot världen. Sen finns ju förstås faderns två vänner, lika opålitliga dom. Den ena dricker värre än fadern och den andra är lätt efterbliven. De brukar ställa upp i den eviga kampen mot socialen om att Christiano mår bäst av att stanna där han är. Men så en natt ändras alla deras liv drastiskt och för alltid. De tre vännerna har kommit överrens om en stöt för att få ihop lite pengar men samtidigt drar en storm in över samhället.

Ni som gillade Hossenis Flyga drake och Tusen strålande solar kommer också att gilla den här berättelsen. Den handlar om enkla människor i en kultur och verklighet som inte är våran men som vi ändå kan förstå. Efter Tusen strålande solar trodde jag det skulle dröja länge innan jag berördes så av en bok igen, jag hade fel. Det är en berättelse som tar lite tid innan den kommer igång, men när stormen väl drar in griper den tag om läsaren också.

Provläs!

Belönad med Italiens främsta litterära pris – Premio Strega 2007

/Catrin

Inga kommentarer: