onsdag 12 november 2008

Drift

av Liv Strömquist och Jan Bielecki

Feministiska sexserier? Är det verkligen någonting för biblioteken? Jag skulle säga ja på ren princip, men Drift är så otroligt mycket mer än ett politiskt statement. Det är en serie tecknad i läcker 50-talsstil, om Lena och Robert som möts på en nattbuss mellan Helsingborg och Norrköping och börjar prata.

De första rutorna är textlösa - en solnedgång, en busshållplats, en kvinna som spanar in en man och klär av honom med blicken. Det slår mig hur pass sällan det är man ser något sådant skildras i litteraturen. När bussen börjat rulla är det hon som tar kontakt med orden: "Ursäkta, jag ville bara säga att jag har kollat in alla människorna på den här bussen och kommit fram till att du är den snyggaste."

Samtalet kommer snabbt in på deras respektive flickvänner och deras tidigare sexuella erfarenheter och äventyr. Det skulle kunna bli så fel, men istället blir det så rätt. Teckningarna är tydliga utan att vara övertydliga, och berättelsen har ett oväntat djup och en intressant vändning på slutet.


/Sanna

Inga kommentarer: