måndag 9 februari 2009

Det lömska nätet

av Helene Tursten

Jag har på två dagar slukat den senaste boken om kriminalinspektör Irene Huss vid Göteborgspolisen. Det är den åttonde fristående boken om poliserna vid våldsroteln i Göteborg, och enligt min mening en av de bästa.

Boken handlar om två olika fall. En utredning drivs av cold case-avdelningen, och har förgreningar så långt tillbaka som 1941, till andra Världskriget och Allmänna säkerhetstjänsten. Allmänna säkerhetstjänsten var en hemlig svensk underrättelsebyrå under krigsåren, som bl a sysslade med kontraspionage och censur, och var en föregångare till SÄPO. Utredningen startas när man vid rivningen av en gammal kåk hittar ett inmurat lik. Det visar sig vara kvarlevorna efter Mats Persson, som anmäldes försvunnen 1983. Han var son till säkerhetspolisen Elof Persson som hade mördats fyrtio år tidigare, ett mord som aldrig blev uppklarat.

Samtidigt arbetar Huss och hennes kollegor intensivt med att spåra och sätta fast en mördare som via Internet bekantar sig med unga tonårsflickor, lockar och snärjer dem för att till slut döda dem. Hans djävulska plan går ut på att vinna unga, naiva och sårbara flickors förtroende för att kunna locka dem till sig när tiden är mogen……

Det är riktigt, riktigt spännande och riktigt, riktigt otäckt!
Det som är mest otäckt är att just detta med nätgrooming händer i verkligheten, här och nu.
Hur många sjuka människor driver inte just nu sitt ondskefulla spel med aningslösa barn och ungdomar?

Missa inte den här, om du gillar välskrivna deckare med aktuellt innehåll.

Ewa Nyhlén

Inga kommentarer: