lördag 28 februari 2009

Mördarens lärling

av Robin Hobb

Det här är första delen i en fantasytriologi som på svenska fått namnet Berättelsen om Fjärrskådarna. Huvudpersonen är Sonen, oäkting till rikets tronarvinge, som kommer till hovet som barn och där utbildas till lönnmördare i största hemlighet.

Mördarens lärling berättas i första person av Sonen själv som blickar tillbaka på sin uppväxt i Bockborgen. Han får en ung furstes uppfostran men alla vet att han aldrig riktigt kommer att höra till: han är och förblir en oäkting, ett redskap för kungafamiljen att använda som de önskar. Bara några få känner till hans huvudsakliga syssla, och ännu färre vet att han äger Klokskapen, den avskydda förmåga som gör det möjligt för människor att dela djurs sinnesintryck, tankar och känslor, men samtidigt riskerar att göra dem mer som djur själva.

Det här är fantasy för vuxna, med svåra etiska och moraliska dilemman och många nyanser av grått. Den är lagom kuslig och mörk, med väl skildrade personer som är lätta att identifiera sig med och bry sig om. Jag sträckläste första delen och längtar efter att fortsätta med nästa.

Första boken i serien kom ut för nästan femton år sedan, och varje gång jag pratat fantasy med någon har de förr eller senare frågat "Har du läst Robin Hobb?" Med god orsak. Hobb är en skicklig författare, och gillar man den här serien så finns det ytterligare två att ge sig i kast med när man är klar.

/Sanna

Inga kommentarer: