söndag 1 mars 2009

Mordbyn

av Andrea Maria Schenkel

Den här korta (156 sidor) thrillern är bland det mest gastkramande jag någonsin läst! Det är en fantastisk författarbedrift att kunna hugga tag i läsaren från första sidan, och med förhållandevis ganska sparsam text bygga upp en nästan outhärdlig spänning och hålla ett järngrepp om läsaren till sista sidan. Här finns inget som är förutsägbart.

Boken bygger på en verklig händelse och utspelar sig på den tyska landsbygden. Året är 1955 och skuggan av Andra Världskriget vilar fortfarande över befolkningen.

Något står inte riktigt rätt till på den ensligt belägna bondgården Tannöd, och olika bybors vittnesmål om den udda familjen Danner ger en dokumentär känsla och driver berättelsen framåt. Många har något att säga om den elake bonden, den kuvade hustrun, dottern och de två barnbarnen.

Redan från början vilar en mycket kuslig stämning över den lilla Bayerska bondbyn, och som läsare har man hela tiden känslan av en annalkande katastrof. Det är inte alls någon vanlig deckare med grubblande poliser och kriminaltekniska detaljer. Nej, det är en suggestiv historia som steg för steg obevekligt avslöjas genom byborna, som på olika sätt haft kontakt med familjen.

Det är korta kapitel som varvas med intensiva böner om nåd och frälsning…

Historien påminner till formen om den antika grekiska tragedin, där byborna är kören, vars uppgift i dramat är att vara ”folkets röst” och ge stämningsbakgrund åt själva handlingen.

En mycket skickligt skriven kriminalroman, som jag läste ut på bara några timmar!

Andrea Maria Schenkel har fått flera litterära utmärkelser för Mordbyn, bland annat Deutscher Krimipreis 2007. Den översätts till ett tjugotal språk, och ska dessutom filmatiseras.

Ewa Nyhlén februari-09

Inga kommentarer: