lördag 7 mars 2009

Kinesen

av Henning Mankell

Jag fick den här boken i present nyligen och började läsa – och kunde inte sluta! Boken kom ut för ett år sedan, men jag har inte riktigt kommit mig för att läsa den förrän nu. Ändå har jag tidigare läst mycket av Henning Mankell, till exempel slukade jag varje ny Kurt Vallander-deckare.

Det här är bättre än alla Vallander-deckare tillsammans! Här har Mankell skrivit en internationell thriller med en fantastisk bredd och med många bottnar. Dessutom är den mycket välskriven och skrämmande aktuell.

En vinterdag 2006 hittas arton åldringar bestialiskt slaktade i en liten by utanför Hudiksvall. Det är nästan samtliga innevånare i byn, och det visar sig så småningom att alla är släkt med varandra. Domaren Birgitta Roslin i Helsingborg läser om morden och får veta att hennes mors fosterföräldrar finns bland de döda. Hon reser till Hudiksvall, träffar den ansvarige polisen och kommer över en gammal dagbok som skrivits av en manlig släkting i Amerika under senare hälften av 1800-talet när han var förman vid byggandet av järnvägen mellan öst- och västkusten. Järnvägen byggdes huvudsakligen av kinesiska slavar som behandlades värre än djur.

Del två av boken tar oss 150 år tillbaka i tiden, till Kina där vi får följa tre bröder som under fruktansvärda lidanden fångas och fraktas som slavar till Amerika. Bara en av bröderna lyckas överleva detta helvete på jorden under flera år, och tar sig småningom tillbaka till Kina. Han skriver ner berättelsen om sitt liv och dokumentet finns kvar i hans släkt fram till våra dagar.

Birgitta Roslin gräver på egen hand vidare i mordgåtan i Hudiksvall, och råkar snubbla över spår som tyder på att mördaren kan vara kines. Spåren leder henne vidare rakt in ett världspolitiskt spel där supermakten Kina visar sig vara något helt annat än den maoistiska idealbild hon drömde om som ung student. Fram träder en hänsynslös supermakt som har koloniala ambitioner i Afrika. I sitt sökande efter svaret på mordgåtan i Sverige, reser Birgitta Roslin till Beijing. Där händer saker som får henne att förstå att hennes liv är i fara.

Det är mästerligt att kunna väva ihop flera parallellhandlingar på det här sättet, och samtidigt göra det både så spännande och så lärorikt. Kinesen är en stor läsupplevelse som jag rekommenderar starkt.

Ewa Nyhlén

Inga kommentarer: