måndag 30 mars 2009

Tankeväckande klassiker

Jag har tillbringat den senaste tiden med en klassiker; George Orwells 1984 (eller Nitton åttiofyra, Orwell skrev alltid ut titeln). Reaktionerna från omgivningen har pendlat mellan "oh den är så bra" och "har du inte lääääst den?!", för det är en sån där bok som man "ska" ha läst. Så mycket så att 1984 toppar listan över böcker som folk ljuger om att de har läst, iaf bland britter.

Boken publicerades 1949 men är lika aktuell idag som då. Orwell målar upp ett samhälle som baseras på kontroll och makt. Storebror ser allt och kontrollerar allt. Det förflutna ändras för att passa nuet, invånarna bevakas ständigt via dolda mikrofoner och teleskärmar, av varandra och inte minst av den lika hemlighetsfulla som skräckinjagande tankepolisen.

En språkreform har inletts där språket urvattnas, färre ord och med färre betydelser. Det slutgiltiga målet är att få struphuvudet att enbart fungera som ett talcentrum utan kontakt med hjärnan. Ett kontrollerat språk för att kunna kontrollera invånarnas tankar. Vem kan tänka revolution om begreppet inte existerar?

Mkt läsvärd och mkt tankeväckande.

/ Wilda

1 kommentar:

Robin Holmgren sa...

"1984" är utan tvekan en av 1900-talets viktigaste böcker. I dagens samhällsklimat anser jag att den har ett oroväckande värde i form av sin framtidsskildring, då mycket av dess innehåll dessvärre kan skönjas i dagens samhälle.