tisdag 28 juli 2009

Drömmar vid havet, av Björn Larsson

Lägg till video Under semestern har jag varit på västkusten och passat på att botanisera bland släktingars bokhyllor. Hittade den här pärlan som jag tyckte passade bra under en vistelse vid havet.

Marcel är en sorglös sjökapten vars största intresse är människor. Han är lugnet och tryggheten personifierad och vart han än kommer gör han ett oförglömligt intryck och förändrar livet för de människor han möter. I romanen får vi lära känna olika personer som bor i hamnstäder runt om i världen. Det är unga Rosa som drömmer om ett annat liv, Peter Symons som älskar juveler, änkan madame le Grand, som bjuder alla sjömän på middagar mot att de berättar sina innersta drömmar och önskningar och det avdankade datasnillet Jacob Nielsen som söker själsro efter en hektisk karriär. Dessa fyra människor påverkas extra mycket av mötet Marcel och de brinner alla efter att få träffa honom igen.

Boken handlar om människor, deras önskningar och livets mening i största allmänhet. Den har en lite sagoaktig ton och Marcel framställs också han som en sagans fe fast i stickad tröja.

Boken belönades 1999 med det franska priset Prix Médícis Etranger för bästa översatta bok. Jag kan varmt rekommendera den till alla!

/Karin

Inga kommentarer: