torsdag 23 september 2010

Labyrinten

Om man tar sig tid bland hyllorna hittar man de skymda, men OM (!) så bra böckerna. En sommardag bland hyllorna för att jag skulle hitta den; Labyrinten av Kate Mosse.

Den handlar om bandet mellan två kvinnor, Alice och Alaïs, som genom en magisk hemlighet förenas, fast att 800 år skiljer dem åt.
Alaïs, lever i Carcassonne i södra Frankrike. År 1209, övertar hon av sin far en mystisk bok, en bok som fadern hävdar innehåller den sanna Graalens hemligheter. Alaïs förstår inte innebörden av boken men känner starkt för att beskydda den. Detta innebär att när albigenskriget inleds i Sydfrankirke och alla katater hotas och dödas, måste föra boken i säkerhet. Det betyder stora offer och en stark tro för att försvara labyrintens hemlighet, som sträcker sig tillbaka till det forntida Egypten.
Alice lever år 2005 och engagerar sig en sommar vid en utgrävning utanför Carcassonne, i Sabarthès-bergen. Där hittar hon en dold grotta och faller över två skelett. Grottan visar sig vara en grav och Alice uppfattar en ond känsla. Hon inser att på något mystiskt sätt förstår hon inristningarna på grottans väggar och upptäcker också att nu när grottan hittats drar en hel härva med händelser igång och hon blir sammanbunden med kataternas och Alaïs öde för 800 år sedan.

Boken är ruskigt spännande och man blir involverad i en uråldrig historisk berättelse, som med hjälp av två olika tidsspår berättar om var och en av kvinnorna och deras öden. Labyrinten är mycket välskriven, en underbar blandning av livets upptäckter och förluster, actionfylld och det historiska perspektivet är trovärdigt.

En bok man måste läsa!
/Marie

Inga kommentarer: