onsdag 29 september 2010

Överenskommelser

Nu finns den nyupptäckta Simona Ahrnstedts debutroman, Överenskommelser att låna på biblioteket!

Året är 1880 när de möts första gången på Operan i Stockholm, Beatrice Löwenström och Seth Hammerstaal. Beatrice bor med sin farbror och hans familj, de lever ett hårt och vanligt borgarliv där kvinnor inte har några egna åsikter. Seth, den karismatiska omtalade ungkarlen och en av Sveriges rikaste män, lever inte efter någon annan eller några regelböcker.

Efter det första mötet korsar deras vägar ständigt, när de socialiserar sig bland Stockholms finare invånare och det växer fram en minst sagt sprakande romans. Seth förundras över Beatrices energi och frispråkighet, och med sitt röda hår liknar hon inte någon annan kvinna han har träffat. Men Beatrices liv är redan planerat och överenskommelser mellan personer i Beatrices liv är redan avtalade och klara. Synd bara att Beatrice inte vet något om det och att hennes liv inte kommer innefatta både frihet, lycka eller Seth.

En bok som verkligen förflyttar läsaren till Stockholm, tillbaka till Sverige under 1880-talet. En helt underbar berättelse, som inte gick att släppa förens sista sidan var utläst. Både personerna, deras öden och omgivningarna skildras på ett vackert, fyndigt och roligt sätt. Man rycks med och upplever de svängande känslorna lika mycket som karaktärerna och inser att Simona Ahrenstedt kommer verkligen bli den svenska Jane Austen!

/Marie

1 kommentar:

Tove sa...

Åh vad sugen jag blev på att läsa! Vilken bra recension!