lördag 4 september 2010

Den sista önskningen

Den polska författaren Andrzej Sapkowski har blivit hyllad och vunnit flera priser inom fantasy-genren för sin serie Sagan om häxkarlen så det är allt på tiden att den kommit ut på svenska!
Den sista önskningen är den första boken av sju och här blir läsaren presenterad för den ökända, bittra och blaserade häxkarlen Geralt. Hans arbete går ut på att fara land och rike runt och slå ihjäl olika monster och väsen med hjälp av både våld och magi. Arvodet som människorna betalar för de döda monstren är Geralts enda inkomst och monster-prognosen ser inte bra ut. De har blivit allt färre och de monster som är kvar har människorna börjat vänja sig vid och faktiskt dra nytta av. Men trots det finns det gott om farliga äventyr kvar för Geralt som träffar på många olika hemskheter och förtrollningar. Språket är bitvis grovt och fyllt av svart humor.
Sapkowski lyckas bra med att förmedla en bild av en svunnen tid och enligt hans förlag Coltso har han byggt upp sin värld på medeltida syn och tro på magi, häxor och oknytt. Coolt grepp tycker jag! Jag gillar också att Geralt trots att han är häxkarl fattar ologiska beslut, har svårt med behärskningen och inte alls stämmer överrens med min bild av en vis, stark och lite tråkig trollkarl. Vad jag däremot har svårt för är den unkna kvinnosyn som förmedlas i boken och den grabbiga jargongen. Där blir det verkligen ett fett minus trots att boken i övrigt är klart läsvärd.

Sapkowskis Sagan om häxkarlen ligger till grund för spelet The Witcher som du kan kika på här. Trailern ger en ganska bra bild av hur boken faktiskt är.



Inga kommentarer: