torsdag 3 januari 2008

Helt underbar barnfilm

Barnen fick en ny film på DVD i julklapp: Min granne Totoro. En av de regniga eftermiddagarna i julhelgen bänkade vi oss framför TV:n och när filmen var slut var det ett lyckligt leende gäng som reste sig ur soffan.
Den är helt underbar! För mig som inte är bekant med Miyazakis värld sedan tidigare, är detta en frisk fläkt. Ett angeläget ämne (sorg och saknad), eller flera faktiskt, en helt annan miljö än den Disnyeska som vi är så vana vid, och så magi och lite övernaturliga inslag. Spännande, humoristiskt, sorgligt och lyckligt! Handlingen i korthet: Två systrar flyttar med sin far till ett hus på den japanska landsbygden, för att komma närmare det sjukhus där mamman behandlas. Huset har stått tomt länge och är ganska fallfärdigt. Övernaturliga varelser lever där. Yngsta flickan Mei träffar en dag på Totoro - en varelse som liknar ett jättegosedjur. Totoro är verkligen gigantiskt, och när han skrattar skrattar han rejält, när han hoppar skakar hela marken. Så befriande! Fantastisk är också kattbussen som Totoro reser med. Denna spelar en avgörande roll i filmens upplösning.

Vill man bli lite lyckligare ska man se denna film tillsammans med några barn man känner! Filmen passar från kanske 5 år.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul med boktips :D
Vissa dagar är man verkligen i behov av det!

Anonym sa...

Håller med, Totoro är underbar! Längtar till nästa film av Miyazaki som verkar vara ett äventyr med en liten häxa.