måndag 9 november 2009

En välsignelse av Toni Morrison



Toni Morrison skriver med en sådan intensitet att man nästan tappar andan. Bara det nödvändigaste beskrivs och berättas. Under berättelsens gång nystas människornas tankar och känslor upp och persongalleriet och miljöerna blir tydligare för läsaren. Handlingen utspelar sig i Amerika under slutet av 1600-talet, då slavhandeln med människor från Afrika startade. Vi får följa Florens, som blir såld tack vare att hennes mor ber Jacob Vaark att köpa henne. Denna handling förföljer Florens och hon har svårt att förlika sig med känslan av att bli bortvald. I slutet av boken får vi en förklaring.
Jacob Vaark är farmare och agent för Västindiska kompaniet. Han är helt emot slavhandel men tar Florens som betalning för en skuld.
Florens kommer till en bra familj som har en liten farm i norra Virginia. Hustrun Rebekka kommer från England. Hon blev bortgift och sänd till Amerika som ung. Jacob och Rebekka får barn vilka dör tidig ålder. Jacob tror att Florens kanske kan ersätta förlusten av dottern. På Farmen bor även indiankvinnan, Lina, och Sorg som är psykiskt sjuk. Deras livsöden vävs samman till en fantastisk kvinnoroman. En bok att läsa och bli uppslukad av.
Toni Morrison fick nobelpriset i litteratur år 1993.
Andra böcker av författaren är " Älskade" som kan ses som en fortsättning på, "En välsignelse" , då den utspelar sig på 1800-talet.
Men min absoluta favorit bland romaner av Toni Morrison är "Solomons sång".
Läs dem alla! / Lili

Inga kommentarer: