lördag 7 november 2009

Medinas juvel, av Sherry Jones

Det är en lycka att hålla denna modiga bok i sin hand! Lycka att författaren vågade skriva den och lycka att så många såg till att censuren inte lyckades!

Aisha drömmer som liten om att få rida med beduinerna, kriga och ha ett självständigt liv. Istället gifts hon som 9-åring mot sin vilja bort med den då 54-årige profeten Muhammed och ser bröllopet med sin älskade Safwan gå om intet. I profetens växande harem tvingas Aisha använda allt sitt mod och all sin list för att klara de hårda villkoren. Hon får visserligen möjlighet att svinga sitt svärd i strid, men kvinnornas frihet begränsas allt mer, oftast genom profetens närmaste mäns försorg eller genom profeten själv efter att han fått budskap från Allah. Så småningom växer en stark kärlek fram mellan profeten och barnbruden och även om han till Aishas bitterhet tar sig allt fler hustrur, är det henne som profeten alltid återvänder till. Det är exotiskt men också skrämmande att läsa om kvinnorna i haremet, den växande religionen och de strider och det kvinnoförtryck som följer i dess spår. Förutom att boken är en stark kärleksskildring är den också en lysande uppväxtskildring och en historisk inblick i födelsen av islam.

Boken anses av många vara värre än Salman Rushdies Satansverserna och har väckt många reaktioner runtom i världen. Det första förlaget valde att stoppa utgivningen, det andra att dra in upplagan från bokhandlarna och det tredje förlaget utsattes för brandbombattentat. Uppståndelsen kring boken visar hur viktigt det är med yttrandefrihet och att vi alla tillsammans måste arbeta för att förhindra censur av sådan här litteratur! Mycket mycket läsvärd!

/Karin

Inga kommentarer: