fredag 1 juni 2007

Sekten, av Peter Pohl

Efter att en av deras tvillingdöttrar genom en olyckshändelse fått glassplitter i ett öga, söker föräldrarna hjälp hos flera läkare, men ingen kan göra göra ögat friskt. Som sista utväg vänder sig familjen till ett medium som tar sig an flickan och även resten av familjen, som mediumet anser är bunden av onda krafter. Guds moder, som mediumet kallar sig får allt mer inflytande över familjen och efter åtta år är familjen splittrad i två fiendeläger och kämpar mot varandra i långdragna rättegångar. Författaren har liksom i ett par av hans tidigare böcker återskapat en berättelse med hjälp av samtal med de inblandade, radioprogram, rättegångsmaterial med mera.

Jag har alltid haft lite fördomar om sekter. Att medlemmarna är hårt styrda, deras liv begränsas och att den som vill gå ur sekten eller ifrågasätter kan råka illa ut. Och när jag läser den här boken av Peter Pohl, besannas många av mina fördomar.

Till en början förstår man de desperata föräldrarnas vilja att göra sitt barn friskt och att de som sista utväg väljer en alternativ lösning. Men sedan undrar man varför de inte ifrågasätter tidigare? Inte ens när deras egna barn far illa gör de något åt saken, förrän efter lång lång tid. Det är ganska skrämmande läsning, desto mer skrämmande eftersom berättelsen baseras på en sann historia.

Trots att Peter Pohl skriver ganska torrt och rapporterande i typisk Peter Poh-stil, så är det något med hans sätt att skriva som alltid fångar läsaren och gör att man engagerar sig helhjärtat i hans böcker. Jag rekommenderar varmt alla hans böcker!

Karin

Inga kommentarer: