lördag 24 april 2010

De fattiga i Lodz


Mordechai Chaim Rumkowski, judeäldste, blev av nazisterna utsedd till ordförande i gettot de lät upprätta i den polska staden Lodz 1940. I gettot fanns fabriker, verkstäder, sjukhus och barnhem m m . Som exempel på vad som tillverkades där kan nämnas manufakturfabriker där man sydde uniformer till till nazisterna och arbetade i treskift med detta. Som mest bodde omkring 250 000 människor här och man hade t om egna frimärken och egen valuta (rumkies). Matransonerna var dock otillräckliga och folket svalt.
Rumkowski tilltrodde sig själv en väldig makt. Han ville att folket skulle dyrka honom och trodde sig kunna förhandla med nazisterna för att rädda sitt folk. Detta var ju, som vi vet i efterhand, bara ett spel för gallerierna. Hela gettot var omgärdat av murar och taggtrådstängsel och den som försökte "spränga tråden" blev genast nedskjuten av nazisterna som vaktade området dygnet runt. Hösten 1944 deporterades alla och fördes till koncentrationsläger, alla maskiner , fordon och verktyg fraktades också iväg och hela gettot utplånades. Man får följa några familjer och deras öden i gettot.
Denna roman bygger till stora delar på verkliga händelser. namnet Rumkowski samt ytterligare några namn (se kommentar i boken) är autentiska. Detta är en mycket läsvärd och välskriven roman som verkligen förtjänade Augustpriset 2009. Rekommenderas å det varmaste! Men....det tog lång tid att läsa. Man måste ideligen återvända till ordlistan längst bak i boken för att översätta alla ord och uttryck på jiddsch som förekommer i boken. Det är det dock värt!
/Astrid

1 kommentar:

Ewa Nyhlén sa...

Den här boken bara måste jag läsa!

Ewa Nyhlén