torsdag 8 juli 2010

Annonsflickan från Odessa


Detta, mina damer och herrar, är typiskt bra chick lit. Enligt min mening. Annonsflickan från Odessa av Janest Skeslien Charles, handlar om Darja, en ung, vacker ukrainska. För att försörja sig själv och sin mormor har hon två jobb. Ett som sekreterare på ett israeliskt importföretag i Odessa, ett som översättare på en kontaktförmedling mellan ukrainska kvinnor och amerikanska män. Förmedlingen drivs av en gammal pamp från kommunistpartiet och heter fyndigt nog Soviet Unions.

Darja som är både välutbildad och kompetent, drömmer om USA. Där skulle hon kunna få arbeta som maskiningenjör istället för att muta tulltjänstemän och koka kaffe. Hon misstänker att hennes chef på Soviet Unions är något på spåren - för att få komma till USA behöver man en amerikansk man. Men Darja är kär i den lokale maffiabossen Vlad...

Lite ovanlig inramning för en chick lit kanske. Men den innehåller de klassiska ingredienserna. En ung kvinna, kärlek, karriär etc. Den är lättsam och lättläst, utan att bli enfaldig. Och den visar på ett Ukraina vi sällan ser i väst.

/Klara

Inga kommentarer: