torsdag 29 juli 2010

Vive la france!

Det blev visst tema Frankrike på bloggen den här veckan med Maries Coco Chanel-film och nu två stycken heta franska författare: Faïza Guéne och Tatiana de Rosnay.

Tatiana de Rosnay har tidigare gett ut den omtalade Sarahs nyckel och Bumerang är hennes tionde roman. Bokens huvudperson är Antoine Rey: en medelålders, nyskild, småtjock man som lever ett ganska deppigt och trist liv. Inte så lockande alls tänkte jag när jag började läsa men det fick jag äta upp! Det är Antoine som gör boken så bra: hans tankar, känslor och liknelser är så rakt på sak och har ovanligt mycket insiktsfullhet. Antoines historia börjar med att han tillsammans med sin syster besöker en badort som de reste till som barn. På vägen hem börjar systern berätta om ett minne som kommit tillbaka till henne under besöket. Något viktigt som glömt som kan få dem att förstå vad som egentligen hände deras mor som dog när de fortfarande var små. Men precis när systern ska berätta om det avgörande minnet kör hon av vägen och skadas svårt. Antoine börjar nysta i det förflutna och det blir allt mer viktigt för honom att få veta sanningen för att kunna leva vidare och ta tag i sitt eländiga liv. Läsaren får möta många livsöden i Bumerang och det är likadant i Faïza Guénes Sista beställningen på Balto.


Berättelsen här rör sig kring den mördade Joël Morvier och hans bar Balto. Men vem är det som har mördat honom? Morvier var en vidrig person och gjorde ingenting för att bli omtyckt. Snarare gillade han bråk och det finns en rad med personer som har motiv att döda honom. Medan mordets utreds får läsaren lära känna olika personer som har koppling till Balto och deras invecklade relationer till varandra och till Morvier. Sista beställningen på Balto är en nattsvart historia så om den inte vore så bra skriven hade det nog blivit lite väl tungt. Jag gillar särskilt att Faïza Guénes karaktärer har ett psykologiskt djup som skapas av att de olika karaktärerna får berätta både om varandra och om sig själva. Ett minus är ju dock det extremt trista omslaget, särskilt jämfört med det stiliga omslaget till Bumerang.





I övrigt är min franska favoritförfattre Claire Castillon. Ingen kan skriva som henne! Hon har bland annat gett ut den fantastiska novellsamlingen Insekt och romanen Därunder ett helvete.




/ Tove

Inga kommentarer: