onsdag 14 juli 2010

Att nudda vid botten- en personlig berättelse om depression.


Sally Brampton, tidigare journalist på Vouge och den som lanserade den brittiska utgåvan av Elle var mitt uppe i en framgångsrik mediakarriär när hon drabbades av en djup depression.
I biografin Att nudda vid botten beskriver hon att det kändes som att fullständigt tappa balansen, som om hon föll raklång och inte kunde resa sig igen.

Boken är mycket självutlämnande och ibland så rakt på att man som läsare nästan tappar andan. Men det känns viktigt och nödvändigt att Sally berättar exakt så starkt, att detta tillstånd inte förskönas eller romantiseras. Depression är en sjukdom.

Samtidigt som Sally berättar sin egen historia väver hon in fakta, teorier och små råd på ett omväxlande sätt. Hon redogör utförligt för de behandlingar hon genomgår under sjukdomstiden. Efter fyra år lyckas hon själv få till en kombination som ger henne kraft att gå vidare och leva ett gott liv.
Boken blir trots det kanske lite tragiska innehållet aldrig för tungt att fortsätta läsa, istället fylls man av hopp och tillförsikt allteftersom Sally tillfrisknar.

Den här boken tycker jag ska läsas av alla som har egen erfarenhet av depression eller har någon i sin närhet som är drabbad, av allehanda vårdpersonal och de som bara vill ta del av ännu ett drabbande levnadsöde.
//Annika

Inga kommentarer: